20 oktoober 2014

Näm! - täna räägime ja teeme kõrvitsast!


Minu Pärnust tulnud kõrvits tuli realiseerida ja kuna tegu on suurema isendiga, siis - nagu ikka - saab sellest rida erinevaid toitusid.
Kõigepealt kaua oodatud ja meespere poolt kaua nõutud juustukook. Mäsu oli ühtejagu, eriti ettevalmistamine.
1. Valmista kõrvitsapüree.
Lõika kõrvits sektoriteks, puhasta seest, määri natuke õliga ja pane, kooreosa allpool, ahjuplaadile. Küpseta 200kraadi juures ca 45 min või kuni kõrvits on mõnus pehme. Seejärel eemalda küpsenud sisu koorest ning püreesta. Juustukoogi jaoks läheb tarvis 5dl püreed. Ma küpsetasin ära kolmveerand kõrvitsat, koogist ülejäänud püree jaotasin kottidesse ning asetasin sügavkülma. Talvel hea võtta ning ühtlasi on kõrvits Grete esimene maitseelamus, mida ta hakkab paari kuu pärast saama :)
Allesjäänud tükk läheb marinaadi.
2. Valmista koogi tainas - põhi. Siia sobib väga hästi küpsesepõhi (a la Digestive vms), kuid mul küpsist käepärast polnud, seega tegin kiire muretaigna. Vooderda vorm kindlasti küpsetuspaberiga. Taigna panin 180kraadisesse ahju 20 minutiks eelküpsema.
3. Samal ajal valmista sisu.
Läheb vaja:
500gr toasooja toorjuustu
500gr kohupiima (mina panin 1pk ricottat ja 1 kohupiimapasta tuub)
4dl suhkrut
6 toasooja muna
5 dl kõrvitsapüreed
suts soola
1tl kaneelipulbrit
näpuga jahvatatud ingverit
Vahusta toorjuust suhkruga. Lisa kohupiimad, mikserda. Lisa ükshaaval munad, mikserda. Lõpuks sool, kõrvitsapüree, kaneel ja ingver, mikserda hoolikalt. Kalla segu põhjaleMass tuleb päris vedel, kuid kui lased sel 170kraadi juures vähemalt 2h ahjus olla, tuleb sealt välja üks imehea mahlane hõrgutis :) PS! Kook peab ahjus kerkima, kui seda ei juhtu, lisa kuumust mitte rohkem kui 10 kraadi.

Kommentaare ei ole: